איך לשמור על סכיני שף לאורך זמן?
סכין שף איכותית היא פריט יקר, ובחלק גדול מהמקרים יש לה גם ערך רגשי. בהתאם כדאי מאוד לשמור על הסכין, וכאן בעמוד תמצאו טיפים מועילים שאם תיישמו אותם תוכלו ליהנות מהסכין לטווח ארוך מאוד.
ניקוי מיד לאחר השימוש
חומציות עלולה לגרום נזק לכל סכין, ובמיוחד כשמדובר על סכיני שף מובחרות. כידוע יש הרבה מזונות חומציים, ולכן הטיפ הראשון הוא לנקות מיד את הסכין אחרי כל שימוש בה. אם מתעכבים בניקוי הסכין, החומציות עלולה להוביל לדפוסי חלודה, ולאורך זמן הסכין תיהרס. כדי למנוע את ההשפעות המזיקות של החומציות, מומלץ לנגב את הסכין עם מגבת מטבח מיד אחרי החיתוך, וכך להסיר את חלקיקי המזון מהלהב.
סבון עדין ומים חמים
כדי לנקות את הסכין ביסודיות, משתמשים בסבון עדין ובמים חמים - כאמור מיד אחרי השימוש.
שימו לב: חומרי ניקוי אגרסיביים עלולים לפגוע בסכין, ולכן ההמלצה "להסתפק" בסבון עדין. המים החמים משלימים את העבודה ומבטיחים מקסימום היגיינה. כמו כן יש להימנע משפשוף סכין שף עם ספוג קשיח או כרית ניקוי מחוספסת יתר על המידה, כדי לא לשרוט את הלהב ולפגוע בחדות שלו.
ייבוש מיידי
טיפ שלישי הוא לנגב את הסכין מיד אחרי הניקיון. אם משאירים סכין שף רטובה במתקן כלים או על משטח העבודה, עלולה להתפתח קורוזיה ותוך זמן לא רב הסכין כבר לא תמלא את ייעודה. הניגוב צריך להתבצע באמצעות מגבת או נייר סופג, כמובן עם מלוא תשומת הלב לפעולה כדי לא להיחתך. אמצעי זהירות יעיל הוא הנחת הסכין על משטח מפני שכך יש לכם שליטה טובה יותר בתנועת היד על הסכין. המשקיענים ישמנו את הסכין לאחר ייבושה עם שמן ניטרלי, גם כן בתנועות מבוקרות וזהירות.
בלי מדיח כלים
מדיח כלים הוא מכשיר שמשפר את איכות החיים שלנו באופן משמעותי, אבל עבור סכיני השף הוא סכנה. הטמפרטורה הגבוהה שמתפתחת בתוך מדיחי כלים בזמן פעולתם עלולה להיות הרסנית עבור סכין שף, ועוד בעיה היא הלחות הגבוהה והאדים שעוטפים את הסכין לפרק זמן ארוך עד שהמדיח מסיים. בזמן הזה נגרם נזק לסכין ובפרט לציפוי שנועד להגן עליה. גם הכימיקלים במדיח הם פוטנציאל לפגיעה בציפוי.
סכנה נוספת היא למי שמוציא את הכלים מהמדיח, ועלול להיחתך מסכין השף החדה ברגע אחד של הסחת דעת.
קרש חיתוך נכון
בכל פעולת חיתוך, סכין השף באה במגע עם הקרש. בהתאם החומר שממנו עשוי הלוח משפיע על עמידות הסכין לאורך זמן. קרש מעץ הוא האופציה האופטימלית, ואצלנו תמצאו מגוון רחב של קרשי חיתוך מעץ, שגם ישמרו על הסכין וגם מתאפיינים במראה מרשים.
השחזה בתדירות המומלצת
סכין שף נשחקת עם הזמן ולכן חובה לחדד אותה באופן קבוע. לכל סכין שף תדירות השחזה אחרת, כשבאופן טבעי יש חשיבות גם לאינטנסיביות השימוש. בכל מקרה, אם הסכין נראית עמומה, או אם החיתוך לא מתבצע בקלות וברמת הדיוק הרצויה - זה הזמן להשחיז.
פעולה זו אפשר לבצע בבית בעזרת משחיז סכינים, ואחת לשנה להביא את סכין השף להשחזה מקצועית ועמוקה יותר בבית מלאכה ייעודי. אם יש לכם סכין שף משוננת, אל תנסו להשחיז אותה בבית - רק איש מקצוע מנוסה יעשה זאת בלי לפגוע בסכין.
אחסון מוקפד
גם האחסון של סכיני השף מצריך תשומת לב. כיסויים ללהב מונעים מגע מיותר עם כלים אחרים - מגע שעלול להחליש את הלהב, לפגוע בחדות שלו ולגרום לסכין להיסדק או להישבר. פס מגנטי לסכינים שומר עליהם הרחק מכל חפץ מזיק, ובתור בונוס מקנה למטבח (ולכם) חזות מקצועית.
מינימום השקעה - מקסימום תועלת לטווח ארוך
כפי שמן הסתם הבחנתם, שמירה על סכיני השף לאורך זמן לא מצריכה השקעת סכומי כסף גבוהים או מאמץ יוצא דופן, אלא רק תשומת לב והקפדה על כל הכללים. אם תתנהלו נכון, ותיישמו את הטיפים שהופיעו כאן בעמוד, סכיני השף שלכם ישרתו אתכם לטווח ארוך מאוד, ויחסכו לכם את הצורך לרכוש סכין חדשה לעיתים קרובות מדי.